Panellakások felújítása

2022.01.30

Tegyük fel adott egy panellakás, frissen vásárolva, nem túl előnyös állapotában. Meglátásod szerint mik az első lépések? Hogyan épüljön fel / szépüljön meg az adott lakás?

Az első dolog amit meg kell fogalmaznunk, hogy mi a felújítás célja, kinek készül a lakás. Teljesen más a végkifejlete annak az otthonnak ahol hosszútávon képzeli el magát egy család, más ha egy fiatalt fog szolgálni az ingatlan pár éven át és megint más ha egy albérlő számára újítjuk fel azt. Ha ezeket a kérdéseket megválaszoltuk, akkor tudjuk személyre szabni a terveket, mind a funkciók kialakítása, mind a színek, stílusok kiválasztása szempontjából. A költségkeret szabhat határokat, de az egyszerűségben is rejlik nagyszerűség, így nem kell lemondani a terveinkről, de érdemes egy fontossági sorrendet felállítani. Az alapok minőségi kivitelezése viszont fontos a későbbi kellemetlenségek elkerülése végett.


Panellakás és más társasházi lakások esetén tartsuk be a munkaidőt, amikor mestereink zajolhatnak (hétköznap 8-18 óra között, szombati nap egy kis részében engedélyezett általában, vasárnap és munkaszüneti napon azonban tilos az indokolatlan zajkeltés, természetesen a társasház házirendje ettől eltérhet) és ne felejtsük el értesíteni a szomszédokat egy faliújság kiírással. Nyílászáró cserénél alkalmazkodni kell a ház képéhez és ne felejtsük el az engedélyeket beszerzni például egy kültéri klímaegység fali elhelyezéséhez (ha erkélyen nincs rá mód).


Na de nézzük a design oldalát a felújításnak! Vannak trükkök, melyekkel optikailag tudjuk nagyítani otthonunkat, ezek az apró fogások egy panellakás esetén különösen fontosak. Mire gondolok? Világos falszínekre, tükrök használatára, fények elhelyezésére, álmennyezetbe rejtett ledekre és egy-két olyan apróságra, ami a lakók személyiségét tükrözi és megragadja a tekintetet. Mielőtt megvennénk az első berendezési tárgyat, dekorációs elemet, nézzük át mi mindenre lesz szükség és hála az internet adta információáramlásnak könnyen beszerezhetjük a piac aktuálisan elérhető termékeit, így az összhang ellenőrizhetővé válik. Mert ez a cél! Harmóniát teremteni.

A stílus sokféle lehet. Egyik tulajdonosnak a skandináv stílus tetszik, mást a vintage, vagy a loft vonz. Ki döntött jól? Mindenki. Mindenki, aki a saját stílusát követi Szoktam javasolni, hogy fotómegosztó oldalakról mentsük le a kedvelt enteriőr képeket és látni fogjuk melyik stílus dominál majd a mappánkban, így tudatos vásárlókká válhatunk és egyszerűsíthetjük a beszerzés folyamatát. Ha bizonytalanok vagyunk ezekben, érdemes szakértő segítségét kérni, mivel hosszútávon fogjuk élvezni a felújítás eredményét.


Mit ne tegyünk? A helyiségek egy panellakásban sokszor szűkösek és a falakat sem mozgathatjuk általában, így a minták, sötét színek nagy felületen való alkalmazásával, túl nagy méretű bútorokkal csak tovább rontjuk a helyzetet. A lomos lakás a harmóniát teszi tönkre. Ha nincs helye a vasalódeszkának, ha minden kipakolva van otthonunkban, káoszt érezhetünk. Szortírozzunk, gondoskodjunk tároló helyekről, törekedjünk a letisztultságra.


Ha ideáig eljutottunk, akkor jöhet a dekoráció. A hab a tortán, a lakás dísze. E nélkül csupasz, élettelen tud lenni az összkép. Vannak látványos dekor lehetőségek, például geometrikus mintát ábrázoló falfestések, tapéták, stílusos tükrök, képkeretek, és itt fontos megemlíteni a bőrpaneleket, melyek praktikusak is egyben. Kerülhetnek előszobába az ülőpad mögé, a hálószobában az ágytámla mögé / helyett, vagy épp a gyerekszobába falvédőként.... Számos lehetőség, ahol a KERMA textilbőr panelei igényes és egyedi megoldást jelenthetnek. Könnyű felragasztásának hála egy panelben is nagyszerűen alkalmazható és emeli az otthon nívóját. A fényes anyagok eleganciát, a matt felületek természetességet sugallnak. Válasszunk kedvünkre valót!


Ugyanez a kérdéskör akkor is ha az adott panellakás már rendelkezik bútorokkal, de túlzsúfolt, nem túl esztétikus, hogyan indulsz el a felújításban? Mik az alapvető lépések amit megbeszéltek az ügyfeleddel, milyen tanácsokkal, ötletekkel látod el?

Bizony van, hogy túl sok bútor vagy emlék vesz minket körbe és érezzük hogy valamin változtatni kellene, de érzelmileg ragaszkodunk dolgokhoz, vagy szimplán csak sajnáljuk kidobni, mert drágán vettük... ugye ismerős helyzetek? Manapság annyi szemetet termelünk és olyan pazarlás folyik, hogy támogatom az elképzeléseket, melyek újragondolják a régi tárgyak újrahasznosítását. Nem szeretem szórni a pénzt és irracionális költekezéseket folytatni, de szeretem a harmonikus otthonokat, ezért okos döntéseket kell hoznunk.

Mi a tanácsom annak aki épp ilyen szobában ülve olvassa a cikket? Hogy képzelje el milyen jó érzés lesz szortírozás után egy rendezettebb szobában pihenni esténként. Tegye dobozba a sok apró kedves emlékeket, nem kell szem előtt lennie mindennek. A kevesebb néha több. Ha szeretjük a dédi fotelét de nem illik a lakásba, akkor kárpitcserével, festéssel újjá varázsolhatjuk. Ha sok családi fotónk van, ne 1-2 darabot tegyünk ki minden falra, hanem válasszunk egy fotófalat és csoportosítsuk oda a képeket, sokkal látványosabb lesz. Ha pedig sajnáljuk kidobni a felesleges bútordarabot, gondoljunk arra, hogy valakinek fel is ajánlhatjuk. Családi otthonokba beadhatjuk, ingyen elvihetőnek meghirdethetjük. Még segíthetünk is vele, hát nem jó érzés!?

- kerma.hu cég interjúja -