Függönyözési tippek home staging során

2022.01.21

Ki ne szeretné a legjobb áron eladni ingatlanát? Ebből a gondolatból indulunk ki a mai blogbejegyzés során és hogyan kapcsolódik ez a...

Ki ne szeretné a legjobb áron eladni ingatlanát? Ebből a gondolatból indulunk ki a mai blogbejegyzés során és hogyan kapcsolódik ez a fenti címhez? Lássuk!

A home staging ma már egy ismerős kifejezés, mégis sokak számára nem nyílvánvaló mit takar. A szó szerinti fordítás, miszerint színpadra állítjuk az otthonunkat már sugallja ennek jelentését. Amikor értékesítésre szánjuk lakásunkat (legyen az saját, vagy befektetési céllal vásárolt ingatlan) szeretnénk eladóként a legmagasabb árat elérni az adás-vétel során. Hogyan lehetséges ez? A válasz egyszerű:


Azt adjuk, amire a vevőnek szüksége van.


Jó, jó, gondolhatod magadban, de mit akar a vevő? Ha belegondolsz, Te magad is érzed a választ. Hiszen egykor Te is voltál vevő és olyan lakást kerestél, ami ár-érték arányban kiváló választás volt. Mérete, elrendezése, benapozottsága mind-mind azt sugallta, igen, itt el tudom képzelni az életem. A home staging épp ezt az állapotot célozza meg és kihozza az adott térből a maximumot azáltal, hogy lakberendezési fogásokkal elősegíti mindezek megvalósulását. Az emberek nagy része nem tud elvonatkoztatni a meglévő állapotoktól. A szoba közepén száradó ruhát látja és a maszatos falat. Így eláll vásárlási szándékától, holott ha látná a teret rendezett, tiszta formában máshogy döntene és nem csak hogy máshogy döntene, de többet hajlandó fizetni hiszen kész megoldást kap. Ebben segít a home staging.


Mi NE legyen az eladó lakásodban? Rendetlenség, túlbútorozottság, kosz , sötét színek , privát képek, sok kis szőnyeg, előnytelen függönyök és ide sorolható minden, ami által kisebbnek és túl személyesnek tűnik a szoba.


Mit tehetsz? Szortírozz és rakj rendet, pakold ki a felesleges bútorokat! Takaríts, tedd el szem elől a családi fotókat és minden személyes "kacatot", alakíts ki világos, fényes teret! Egyszerűség, nagyszerűség a cél. Ha kell fessünk ki pasztell színekkel és fehérrel, cseréljük le a függönyt és rendezzük át a szobákat! Legyen helye mindennek (porszívónak, vasalónak, ne legyen szem előtt semmi).

Személytelennek tűnhet az ötlet, de épp erre van szükség eladás előtt, hogy az érdeklődőt elősegítsük abban, hogy magáénak érezze hirdetésünk tárgyát. Válassz semleges színeket, maximum egy oldalon, kisebb felületen légy merész. Remélem tisztul a kép, miről is szól a home staging. Ezek megvalósítása sok döntést igényel, mint minden felújítás, így itt az ideje, hogy a függönyök kiválasztásánál is támogassuk ezt a folyamatot!


Mire figyelj? A mennyezeti síneknek köszönhetően a teret magasabbnak érzékeljük. A földig érő függöny pedig elegáns képet biztosít. Faltól-falig futtatva hosszabbnak tűnhet a szoba. Ezekkel az apró trükkökkel bár a m2 ugyanaz marad, az érzet sokat javul!

Világos színekkel növeljük a fényhatásokat és a térérzetet. Egy dekorsál természetesen belefér, de legyen összhangban valamivel, soha ne használjunk egy kiegészítő színt önmagában - egy tapétacsík, egy díszpárna például tökéletes választás hozzá.

Szép kilátás esetén elvágathatjuk a fényáteresztő függönyt középen, így kihúzható két oldalra.


A home staging tehát a sikeres értékesítés céljából történő felújítás, lakásrendezés. Gondoljátok át ha épp ilyen élethelyzetben vagytok mivel tudnátok előnyösebbé tenni eladó otthonotokat. A sikeres eladáshoz jó marketing, piacismeret is társul. Persze egy csokor friss virág, egy illatos sütemény mind az otthonosság érzetét erősíti egy lakásbemutató alkalmával.

Amire figyelj még, hogy igényes, jó minőségű fotókon mutasd be az enteriőrt. Sok példa igazolja, hogy érdemes erre időt szánni. A win-win helyzeteket szeretem és ebben úgy érzem valóban mindkét fél nyer. Az eladó jó árat, a vevő egy igényes, beköltözésre kész ingatlant, amit könnyű személyre szabnia.


Írta: Barota Melinda

Lakberendezési tanácsadó